Annemiek Apeldoorn over ‘Het Schoolgebouw van de Toekomst’: Hoe leuker de school wordt, hoe leuker het wordt om te leren.

Degenen die aanwezig zijn geweest tijdens de eerste topdialoog of zich hebben ingeschreven voor een van de opkomende zullen haar naam herkennen: Annemiek Apeldoorn. Hoog tijd om verder kennis te maken met deze mede-initiatiefnemer van ‘Het Schoolgebouw van de Toekomst’. We spraken haar over haar doelen en ambities

Samen met Eric Fransen heeft Annemiek ruim een jaar geleden het initiatief opgezet. Alles met het doel om van toekomstige onderwijsinstellingen in Nederland een plek te maken waar de dromen en ambities van studenten centraal staan. Annemiek is inmiddels bij talloze scholen op bezoek geweest en heeft goed zicht op het reilen en zeilen hiervan. Mooi vindt ze het om te zien dat de situatie die haar vader vroeger beschreef ‘onderwijs is niet bedoeld om leuk te zijn’, bezig is aan een ommekeer en meer en meer plaats maakt voor een nieuwe visie; hoe leuker de school wordt, hoe meer leerlingen het ook echt leuk vinden om te leren.

De trends worden zichtbaar.

De Nederlandse onderwijsinstellingen hebben steeds meer oog voor innovatie en de ontwikkeling van de leerlingen. De regels en het vaste stramien die Annemiek zelf ondervond tijdens haar schoolperiode, zijn in transitie. Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor leerlingen om anderen te ontmoeten, zich te laten inspireren en te ontdekken waar hun passie ligt. Neem het Summa College waar verschillende onderwijsvormen samenkomen in een gebouw, en het bedrijfsleven is geïntegreerd. Dit maakt het voor leerlingen gemakkelijk om een kijkje te nemen bij verschillende opleidingen en worden theorie en praktijk samengebracht. Maar ook de Avans Hogeschool die van innovatie topprioriteit heeft gemaakt, zoals jullie al konden lezen in dit artikel. Trots is Annemiek dat beide scholen actief meedoen in de community en de topdialogen op die locaties worden georganiseerd, zodat deelnemers het met eigen ogen kunnen zien.

Ook ziet Annemiek de steeds duidelijker wordende trend om het schoolgebouw en de bijbehorende faciliteiten vorm te geven met het oog op het toekomstig onderwijs. De traditionele gebouwen met afgesloten ruimtes bestaande uit tafeltjes en stoelen, maken plaats voor een open en toegankelijk karakter en ruimtes die inspireren en creativiteit stimuleren. Kortom: de student staat centraal en de architectuur en inrichting past zich hierop aan. Aspecten als duurzaamheid en goede ventilatie zijn inmiddels slechts de minimale vereisten geworden.

Inspireren en ontmoeten; voor student én de community.

En dat is precies wat zij met ‘Het Schoolgebouw van de Toekomst’ wil realiseren. Annemiek ambieert om met het initiatief en diverse topdialogen de komende jaren een sterke community op te bouwen. Een community waarin stakeholders van het onderwijs met vernieuwende ideeën zich graag bij aansluiten om met gelijkgestemden van gedachte te wisselen. Een community waar ‘inspireren en ontmoeten’ centraal staan – net als voor studenten in het schoolgebouw van de toekomst. Zo brengen we gezamenlijk het Nederlandse onderwijs stap voor stap dichter bij het doel.

Het laatste nieuws

© 2021 Schoolgebouw van de toekomst  |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacyverklaring